Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A svédek kiadnák a Gripen-aktát, de egyedül Polt Péternek
  2014-12-22 09:50:34, hétfő
 
  A svédek kiadnák a Gripen-aktát, de egyedül Polt Péternek

2011-01-20


A magyar ügyészség jogsegély keretében kikérheti a Gripen-ügy magyar vonatkozású nyomozati adatait a svéd társszervektől - ezt Gunnar Stetler, a svéd ügyészség antikorrupciós főosztályának vezetője mondta lapunknak. A magyar vádhatóság azonban erre egyelőre nem lát indokot, az LMP ezért a nyomozás folytatását kezdeményezi. A volt honvédelmi államtitkár pedig azt mondja: a Gripen-jelentés sok mindenre választ ad, csak az Orbán-kormánynak fel kellene oldania a titkosítását.

Nem kizárt, hogy adott esetben a magyar nyilvánosság is megismerheti azokat az információkat, amelyeket a Gripenbeszerzések korrupciós szálait vizsgáló svéd akták tartalmaznak Magyarországgal kapcsolatban. Ehhez azonban a magyar ügyészség akarata és kezdeményezése szükséges. A Népszabadság megkereste a svéd ügyészség antikorrupciós főosztályának igazgatóját, aki közölte: a Gripen-nyomozás aktája a svéd jogszabályok értelmében titkosítás alatt áll. Gunnar Stetler igazgató lapunk kérdésére hozzátette: amagyar kormány és egy LMP-s képviselő (Dorosz Dávid) kért már az aktával kapcsolatos információkat, de mindkét esetben megtagadta a közlést. ,,Ugyanezt tettem volna, ha a svéd kormány kéri az akta megnyitását. A nyomozati együttműködés csak hatóságok között lehetséges. Egy adott nyomozásban csak az egyik hatóság oszthat meg információkat a másikkal" - fogalmazott Stetler, majd kérdésünkre hangsúlyozta: ha a magyar ügyészség a jogsegélyszolgálat keretében kér adatokat, azokat meg fogja kapni. A céltalan ,,adathalászat" viszont nem lehetséges -tette hozzá a svéd ügyészségi vezető.

A Gripen-ügyben indított nyomozást az előző főügyész, Christer van der Kwast zárta le még 2009 júniusában. A vizsgálat egészen a 90-es évek elejéig nyúlt vissza; bár a svéd törvények miatt a 2004 előtti eseményeket illetően elévülés miatt csak ,,informálódhattak", az adatokat vádemelésre nem használhatták fel. A svéd nyomozás arra a megállapításra jutott, hogy nagyarányú titkos kifizetések voltak a Gripen-kampányok során Dél-Afrikában, Csehországban és Magyarországon, s ez a döntéshozók korrumpálását szolgálhatta. Az érintett cégek esetében azonban - a svéd jog alapján - nem volt bizonyítható, hogy ez büntetéssel is sújtható és sújtandó. A nyomozás által felhozott információk azonban a magyar események feltárására és megnyugtató rendezésére alapot szolgáltathatnak.

A svéd gépek beszerzéséről még az első Orbán-kormány döntött annak ellenére, hogy állítólag a harcászati szakma szerint az amerikai F-16-osok vásárlása lett volna indokolt. A tizennégy Gripenről szóló több mint százmilliárdos szerződés ezért is okozott erős meglepetést. Az Orbán-kabinet akkor elsősorban azzal indokolt: a svéd fél a megrendelés összegének 110 százalékát kitevő ellentételezést vállalt magyarországi befektetések formájában. A beszerzésről elterjedt, hogy a nemzetbiztonsági kabinet végül döntéssel végződő ülésén Orbán Viktor akkori miniszterelnök a szünetben félrehívta Pintér Sándor belügy-, Matolcsy György gazdasági és Varga Mihály pénzügyminisztert. Azt, hogy mit mondott, azóta sem tudni, jegyzőkönyv nem készült, az összefoglaló feljegyzés pedig államtitok. A Gripen-szerződést végül a 2002 után hivatalba lépő Medgyessy-kormány módosította: a gépek ne csak a hazai légtérben láthassanak el feladatokat, hanem szövetségi hadműveletekben is részt vehessenek.

A politikai, kampányjellegű vizsgálódások mellett az ügy akkor került ismét középpontba, amikor - munkájukért szakmai elismerést kaptak - három svéd újságíró dokumentumfilmet készített a svéd-angol BAE hadi csoport Gripen-gépeinek korrupciógyanús beszerzéseivel kapcsolatban. Filmjükben egy magyar kötődéssel is bíró osztrák lobbistát, Alfons Mensdorff-Pouillyt gyanúsították meg azzal, hogy jelentős kenőpénzekkel népszerűsítette többek között Magyarországon is a BAE harci gépeit. A férfit ezt követően le is tartóztatták egy időre Nagy-Britanniában, majd a BAE vádalkuja után (jelentős pénzt fizetett az óriáscég) elengedték. A svéd riportfilmből annyi bizonyosan kiderült, hogy Mensdorff-Pouilly a magyar Gripen-szerződés aláírása előtt járt Magyarországon, de a fi lmben arra is utalnak, hogy a szerződéskötés után 5,9 millió euróval lett gazdagabb. A magyar politikai élet szereplői határozottan elutasították a korrupciós gyanúsításokat. Ugyanakkor Lányi Zsolt, aki a 2001-es Orbán-kormány által hozott döntés idején a kormánykoalícióban részt vevő kisgazdák képviseletében a honvédelmi bizottságot vezette, az origo.hu weboldalnak korábban Pouilly gróffal kapcsolatban azt mondta: ,,lehet, hogy sokan letagadják, de mindenki találkozott vele (...), egy szimpatikus, kedves valaki, kicsit törte a magyart, de hogy kent-e, fent-e, nem tudom" - fogalmazott a hírportálnak.

A történethez tartozik még, hogy a New York Times egy átfogó cikkében korábban arról számolt be, hogy bizonyos CIA-jelentésekben az szerepel: a cseh és a magyar Gripen-beszerzés gyanús körülmények között zajlott, a két magyar ,,nagypárt" (ebben az időben a Fidesz és az MSZP) tíz-tízmillió dollár kenőpénzt kaptak. Ezt mindkét párt szóvivője cáfolta.

A Gyurcsány-kormány vizsgálatot kezdeményezett, a bizottságot Vadai Ágnes akkori honvédelmi államtitkár vezette. A 2007 végére elkészült Gripen-jelentés számos szabálytalanságot állapított meg, egyebek mellett azt, hogy a vásárlást közbeszerzés nélkül bonyolították, és rossz volt a pénzügyi előkészítés is; ,,elfelejtettek" például áfát fizetni. Vadai Ágnes, aki jelenleg a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke, a Népszabadságnak azt mondta: annak idején ,,hevenyészett" iratanyagokból dolgozhattak, több dokumentum hiányzott. A képviselő szerint a titkosított teljes jelentés egyetlen példánya jelenleg a kormánynál van, annak nyilvánosságra hozataláról tehát az Orbánkabinet dönthet. ,,Régóta javasoltam a titkosítás feloldását és a teljes nyilvánosságot, eredmény nélkül. Pedig lenne mit olvasni benne, az ügyészségnek is bizonyosan lenne pár kérdése" - tette hozzá lapunknak Vadai Ágnes.

A magyar ügyészség korábban ugyan vizsgálta a Gripenbizottság jelentését, ez azonban nem minősült nyomozásnak. A vizsgálat során a vádhatóság nem talált bűncselekményre utaló nyomot. Megkerestük a Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészséget, hogy megtudjuk: a svéd ügyészség által felkínált lehetőséggel akarnak-e, illetve tudnak-e élni?

http://nol.hu/belfold/20110120-polt_peter_kezeben_a_gripen-ugy_kulcsa_-952211
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: nemzetbiztonsági, szolgáltathatnak, informálódhattak, hadműveletekben, korrupciógyanús, népszerűsítette, népszabadságnak, magyarországgal, gripenbizottság, ellentételezést, bűncselekményre, magyarországon, százmilliárdos, megállapításra, képviseletében, gyanúsításokat, kezdeményezett, kezdeményezése, antikorrupciós, kampányjellegű, miniszterelnök, szerződéskötés, beszerzéseivel, iratanyagokból, társszervektől, nyilvánosságot, nyilvánosságra, csehországban, használhatták, vizsgálódások, információkat, beszerzéséről, korrumpálását, riportfilmből, kenőpénzekkel, gyanúsították, svédek kiadnák, magyar ügyészség, svéd társszervektől, svéd ügyészség, magyar vádhatóság, nyomozás folytatását, volt honvédelmi, magyar nyilvánosság, svéd jogszabályok, aktával kapcsolatos, svéd kormány, akta megnyitását, nyomozati együttműködés, adott nyomozásban, egyik hatóság, céltalan „, Polt Péternek, Gunnar Stetler, Dorosz Dávid, Orbán Viktor, Pintér Sándor, Matolcsy György, Varga Mihály, Alfons Mensdorff-Pouillyt, Ugyanakkor Lányi Zsolt, York Times, Vadai Ágnes, Polt Péter, Legfőbb Ügyészséget,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png lepke  Sokan azt tartják  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Png telefon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Németh László tollából  Nagyi telefonál  Paul David Tripp Április 21  Szép estét kedves látogatóimna...  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Idő  Albert Einstein gondolata  Adakozás  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Mai harmónia kártyám  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Adakozás  Kerüld el az evangélium örömén...  Akarat  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Szívem tiéd  George Byron - Ahogy itt jár -...  Fehér virág  Nem számIt  Nagyi telefonál  Adakozás  Adakozás  Facebookon kaptam  Adakozás  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Bertolt Brecht -től idézet  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Adakozás  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Kellemes délutánt kívánok  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Png virág  Albert Einstein gondolata  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Paul David Tripp Április 20  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png nő  Ami embereknek lehetetlen, az...  Mai harmónia kártyám  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Sokan azt tartják  Lóhere  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Png virág  Esti kép  Png telefon  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Akarat 
Bejegyzés Címkék
svédek kiadnák, magyar ügyészség, svéd társszervektől, svéd ügyészség, magyar vádhatóság, nyomozás folytatását, volt honvédelmi, magyar nyilvánosság, svéd jogszabályok, aktával kapcsolatos, svéd kormány, akta megnyitását, nyomozati együttműködés, adott nyomozásban, egyik hatóság, céltalan &#8222, svéd ügyészségi, előző főügyész, vizsgálat egészen, 90-es évek, svéd törvények, 2004 előtti, adatokat vádemelésre, svéd nyomozás, megállapításra jutott, döntéshozók korrumpálását, érintett cégek, nyomozás által, magyar események, svéd gépek, első Orbán-kormány, harcászati szakma, amerikai F&#8211, tizennégy Gripenről, megrendelés összegének, beszerzésről elterjedt, nemzetbiztonsági kabinet, szünetben félrehívta, összefoglaló feljegyzés, 2002 után, hazai légtérben, magyar kötődéssel, időre Nagy-Britanniában, svéd riportfilmből, magyar Gripen-szerződés, szerződéskötés után, magyar politikai, korrupciós gyanúsításokat, 2001-es Orbán-kormány, honvédelmi bizottságot, történethez tartozik, átfogó cikkében, magyar Gripen-beszerzés, bizottságot Vadai, 2007 végére, vásárlást közbeszerzés, pénzügyi előkészítés, nemzetbiztonsági bizottság, képviselő szerint, titkosított teljes, titkosítás feloldását, teljes nyilvánosságot, vizsgálat során, nemzetbiztonsági, szolgáltathatnak, informálódhattak, hadműveletekben, korrupciógyanús, népszerűsítette, népszabadságnak, magyarországgal, gripenbizottság, ellentételezést, bűncselekményre, magyarországon, százmilliárdos, megállapításra, képviseletében, gyanúsításokat, kezdeményezett, kezdeményezése, antikorrupciós, kampányjellegű, miniszterelnök, szerződéskötés, beszerzéseivel, iratanyagokból, társszervektől, nyilvánosságot, nyilvánosságra, csehországban, használhatták, vizsgálódások, információkat, beszerzéséről, korrumpálását, riportfilmből, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3451
  • e Hét: 17681
  • e Hónap: 28792
  • e Év: 182288
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.